Вікторія Закревська: Кому вигідний тиск на легальний гральний бізнес?

06/05/2024

З початку року легальний гемблінг перебуває під постійною інформаційною атакою, організованою лобістами чорного ринку. У ЗМІ регулярно з’являються матеріали про негативні наслідки реформування ринку азартних ігор: від «стрімкого поширення ігрової залежності серед українців» до «несплати податків».

Реальний стан справ у галузі та здобутки за останні три з половиною роки – коли влітку 2020 року було ухвалено закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» і завдяки цьому припинено більш ніж одинадцятирічне існування в Україні винятково нелегального гемблінгу та вибудовані якісні та адекватні запобіжники поширенню лудоманії – залишаються поза увагою суспільства.

Весь негатив, який якраз і притаманний функціонуванню чорного ринку, в маніпулятивний спосіб було перенесено на легальних організаторів азартних ігор. А позитив – залишається непомітним. Не помічають ЗМІ ані майже 11 млрд грн податків, що лише за 2023 рік сплатив до держбюджету легальний гральний бізнес, ані 1,969 млрд грн плати за ліцензії за той самий період, ані постійної допомоги ЗСУ, ТрО та соціально-гуманітарним проєктам як державного, так і регіонального рівнів з боку гемблінгових компаній.

Складається враження, що це цілеспрямована кампанія з дискредитації білого ринку, яка має на меті поховати реформу гемблінгу, розпочату Президентом України Володимиром Зеленським, та повернути часи тотального підпільного функціонування ринку азартних ігор.

Важко по-іншому оцінити як діяльність ЗМІ, так і низки державних органів, чиновники яких абсолютно безпідставно, обґрунтовуючи свої дії навіть не підозрами, а лише припущеннями(!) заблокували рахунки легальних компаній організаторів гемблінгу «до з’ясування обставин».

Водночас ми спостерігаємо, як, попри гучні заяви про «заборону роботи нелегальних сайтів», органи державної влади та силові структури займають фактично нейтральну позицію щодо нелегальних учасників ринку азартних ігор. На сьогодні в Україні без ліцензії та жодної відповідальності перед гравцями і далі працюють понад 1200 сайтів.

Окремо хочу звернути увагу на законопроєкт №9256-д, який парламент ухвалив у першому читанні 24 квітня 2024 року і який містить цілу низку корупційних складових, що можуть негативно вплинути як на ринок азартних ігор, так і на економіку країни загалом. Голова UGC вже звернувся до НАЗК із офіційним листом щодо потреби проведення ретельної антикорупційної експертизи низки положень законопроєкту.

Зокрема, запропоновані у законопроєкті 9256-д зміни фактично позбавляють права усіх легальних організаторів азартних ігор на рекламування своїх послуг, прирівнюють спонсорство до реклами, тобто – вимушують переходити у «тінь». Також цей законопроєкт містить норму про ліквідацію КРАІЛ, що призведе до зниження державного регуляторного впливу на ринок.

Крім того, є ризик перешкоджанню діяльності іноземних інвесторів через унеможливлення їхніх інвестицій у вітчизняну сферу азартних ігор. Адже у документі є норма щодо заборони бути організаторами азартних ігор усім, хто «володіє прямо або опосередковано будь-якою часткою резидента іноземної держави, держави, що здійснює збройну агресію проти України», яка не містить обмежень у часі. Тобто наразі під цю статтю підпадають усі(!) міжнародні бренди азартних ігор, які коли-небудь проводили діяльність на території росії, але одразу після початку широкомасштабного вторгнення вийшли з ринку рф.

Наприклад, бренд Bet365 вийшов із ринку росії 2 березня 2022 року, 888 casino – 14 березня 2022 року, PokerStars – 9 березня 2022 року, William Hill (найбільший світовий бренд азартних ігор) – у червні 2022 року. Проте всі ці бренди не зможуть в подальшому мати права на створення бізнесу в Україні. Тож, якщо цей законопроєкт буде ухвалено, годі й сподіватись на залучення великих світових брендів у економіку України.

Отже, користуючись нагодою, хочу ще раз наголосити, що Ukrainian Gambling Council закликає державні органи та Раду бізнес-омбудсмена України припинити свавілля щодо ліцензованих організаторів ринку. UGC як інституція, яка працює на захист інтересів ринку, засуджує будь-які протиправні дії. Адже у такий спосіб легальний гральний бізнес хочуть загнати у тінь. А тінь, замість білого ринку, вигідна нелегалам та лотерейникам, оскільки саме вони виграють від чергових блокувань та заборон, бо під них не підпадають.

Вікторія ЗАКРЕВСЬКА, заступниця голови Ukrainian Gambling Council із комунікаційних питань