Антон Кучухідзе: А де тимчасова слідча комісія ВР з питань податків та ліцензій для лотерей?

07/05/2024

Здається, відповідні державні органи нарешті звернули увагу на незаконну діяльність лотерей, про яку ми в Ukrainian Gambling Council постійно говоримо. Отже, з’явилась принаймні надія на те, що лотереї будуть притягнуті до відповідальності за несплату податків та імітацію азартних ігор без відповідних ліцензій. Однак для того, щоб ця надія була втілена в життя, потрібно зробити ще декілька важливих кроків, одним із яких має стати створення тимчасової слідчої комісії ВР із питань податків та ліцензій для лотерей.

Нещодавно з’явилась інформація, що детективи Бюро економічної безпеки України (БЕБ)викрили службових осіб відомих компаній-операторів державних лотерей, які, користуючись офіційним статусом, додатково проводили азартні ігри в мережі Інтернет без відповідних ліцензій.

Згідно з результатами розслідування було встановлено, що оператори низки лотерей через підконтрольні їм компанії організовували азартні ігри та букмекерську діяльність на своїх онлайн-платформах. Звичайно, жодних гемблінгових ліцензій для ведення цієї діяльності вони не мали. Відповідно, жодних податків та ліцензійних платежів не сплачували.

До того ж БЕБ також має докази того, що лотерейники в своїх нелегальних онлайн-казино вдавались до міскодингу та P2P (peer-to-peer) переказів для поповнення балансу ігрових акаунтів. У випадку з міскодингом кошти зараховувались на рахунок пов’язаної з лотерейниками компанії з неправильним призначенням платежу. У випадку з P2P-переказами кошти взагалі переказувались між рахунками фізичних осіб замість переказу на рахунок компанії. В обох випадках платежі не належали до коду 9406 «державні лотереї», який мають використовувати лотереї відповідно до норм законодавства.

Лотерейники вдаються до цих махінацій для того, аби приховати обсяг нелегальних коштів, які вони отримують від імітації азартних ігор, та уникнути сплати будь-яких податків. Адже кошти, які надходять на їхні офіційні рахунки, мають обкладатись податками на прибуток.

Лотерейники займались цією діяльністю майже все життя, однак найбільш активно вони стали це робити під час повномасштабної війни, про що ми неодноразово наголошували в своїх блогах. Те, що нарешті на цю проблему звернули увагу і публічно заявили, що цим нелегалам загрожують відповідні штрафи та санкції, дає надію на її вирішення. Однак для того, аби зробити цей тиск на лотерейників систематичним, має бути створена тимчасова слідча комісія ВР з питань податків та ліцензій для лотерей.

Коли йшлося про легальний гемблінг та потенційні порушення в цій сфері, відповідна комісія була створена дуже швидко. Сподіваємось, що Податковий комітет Верховної Ради, який чомусь вперто не помічав проблему з лотерейниками, змушений буде виявити такий самий ентузіазм у створенні подібної комісії для детального вивчення порушень діяльності операторів лотерей. Це, зокрема, нарешті дасть політичне підґрунтя прийняти ліцензійні та податкові умови для лотерей, а також почати процес їх зрівняння з азартними іграми, як це зроблено на більшості розвинутих західних ринках гемблінгу.

Антон Кучухідзе, голова Ukrainian Gambling Council, спеціально для «Українські Новини»