Антон Кучухідзе: підсумки року для глобального онлайн-гемблінгу

12/01/2023

Як продемонстрував 2022 рік, онлайн гемблінг здатен витримувати такі важкі випробування як повномасштабна війна і навіть за таких умов досягати поставлених цілей. Ситуація з азартними іграми в Україні, де йде війна, є чітким відображенням глобального тренду активного розвитку сфери азартних ігор попри надскладні виклики. Недарма сфера онлайн-гемблінгу увійшла в п’ятірку найбільш прибуткових галузей глобальної економіки в 2022 році.

Згідно з результатами дослідження, сегмент онлайн-гемблінгу посів друге місце серед найприбутковіших індустрій у 2022 році. Експерти оцінили обсяг ринку онлайн азартних ігор у 81,01млрд доларів. Для порівняння, в 2021 році ринок оцінювався в 73,42 млрд доларів. Тобто всього за рік індустрія показала зростання на 10,4%. Під час оцінки ринку було враховано всі види онлайн-гемблінгу – від букмекерських ставок до онлайн-казино.

Також важливо зауважити, що 2022 був економічно більш нестабільним. Війна росії проти України, яка стала головним глобальним викликом, та пов’язані з нею логістичні, фінансові, енергетичні, продовольчі та інші проблеми спричинили дестабілізацію економічної ситуації. Попри це онлайн-гемблінг все одно продемонстрував суттєве зростання.

Експерти також очікують, що тенденція до зростання продовжиться як мінімум у найближчі три роки. До 2026 року обсяг онлайн-сегменту глобального гемблінгу може становити понад 115,13 млрд доларів. Водночас один із найшвидших темпів зростання вже зараз спостерігається в Східній Європі. Для нас це як мінімум означає те, що після перемоги у війні над росією ми зможемо стати регіональним лідером у цій сфері, якщо, звичайно, запровадимо відповідні законодавчі зміни.

З огляду на цю статистику постає логічне питання: чому онлайн-гемблінг зростає, незважаючи на негативні глобальні економічні тренди? Цьому є декілька пояснень.

По-перше, онлайн-гемблінг є високотехнологічною сферою, в основі якої лежать сучасні IT-технології. Відповідно, швидкість розвитку сектору та його адаптації до різноманітних викликів дуже висока. Приклад українських гемблінгових компаній, які працюють в онлайн-сегменті в умовах війни, це дуже чітко продемонстрував.

По-друге, з року в рік спостерігається постійне зростання обсягу користування мобільними пристроями. На сьогодні у багатьох країнах понад 80% гемблінгового трафіку припадає саме на смартфони та інші мобільні девайси. А це стимулює гемблінгові компанії створювати більше нових продуктів саме під мобільні пристрої. Цей тренд – один із ключових драйверів зростання ринку.

По-третє, онлайн-сегмент здатен швидше адаптуватись до законодавчих змін різних країн, оскільки на відміну від наземного сектору йому не потрібно приводити гральні зали у відповідність до вимог законодавства, утримувати їх тощо.

Як й більшість IT-бізнесів, онлайн-сектор гемблінгу визначатиме майбутнє своєї індустрії. Саме вдосконалення IT-технологій та підвищення їх доступності для користувачів дозволить йому розвиватись, незважаючи на негативні глобальні економічні тренди. Українському ринку в цій ситуації головне – законодавчо підготуватись до залучення інвесторів після закінчення війни. Адже ми маємо потужний потенціал для того, щоб стати східноєвропейським центром азартних ігор у найближчі 5-7 років.

Антон Кучухідзе, голова Ukrainian Gambling Council, спеціально для «Українські Новини»