Вікторія Закревська: Досвід Швеції для України: як блокувати роботу нелегалів

11/01/2023

Від самого початку війни легальні організатори азартних ігор в Україні допомагають державі в боротьбі з агресором. Попри всі складнощі ведення бізнесу у воєнний час вони сплачують податки, перераховують до держбюджету плату за ліцензії, забезпечують гуманітарною допомогою внутрішньо переміщених осіб, збирають і передають благодійні внески на потреби бійцям ЗСУ та силам ТрО.

Водночас саме під час війни активізувалися й представники нелегального гемблінгу, які використовують скрутне становище наших громадян для свого незаконного збагачення. Боротися із цим мають правоохоронні органи та національний регулятор.

Але їхніх зусиль недостатньо, адже протидія роботі нелегальних гральних закладів уже давно вийшла за межі суто кримінальної сфери. Тому й засоби боротьби мають бути комплексними. І тут Україні може допомогти досвід інших країн. Зокрема, тих, де гральна індустрія працює в легальному правовому полі вже не один рік.

Звернімося насамперед до європейського досвіду. Швеція – один із прикладів боротьби з нелегальним сегментом азартних ігор. Наприкінці минулого року у Швеції було ухвалено законодавчі зміни щодо регулювання гемблінг-індустрії.

Новий закон надає змогу національному регулятору ринку гемблінгу – Spelinspektionen — проводити «тестові закупівлі» гральних продуктів. Це дозволяє переконатися, що організатори дотримуються шведських законів і не працюють на гральному ринку Швеції без ліцензії.

Окрім того, закон передбачає надання правоохоронцям більших повноважень щодо боротьби з договірними матчами. Так, після його ухвалення шведська національна спортивна конфедерація та афілійовані спортивні організації можуть опрацьовувати персональні дані, зібрані власниками ліцензій на організацію азартних ігор, щоб заздалегідь дізнаватися про потенційні злочини, пов’язані з договірними матчами.

Відповідно до закону, легальні організатори азартних ігор також зобов’язані на вимогу правоохоронців надавати інформацію, потрібну для розслідування злочинів, пов’язаних з азартними іграми.

Ще однією інноваційною нормою закону, що має допомогти в боротьбі з нелегалами, стало те, що Швеція вимагатиме від постачальників азартних ігор на ринку B2B отримувати дозволи на ведення бізнесу з ліцензованими операторами.

Закон розроблявся понад рік і став наслідком низки компромісів між урядом і бізнесом, проте його ухвалення чітко говорить про те, що всі сторони готові йти на певні поступки один одному для зменшення обсягу нелегального ринку гемблінгу у Швеції.

Вікторія Закревська
Заступниця голови Ukrainian Gambling Council з комунікаційних питань