Нелегальний гемблінг почав маскуватися під ліцензійних організаторів ринку

28/07/2022

Війна негативно вплинула на всі галузі економіки, і гемблінг не став винятком із загального правила. Але, як і представники інших сфер бізнесу, ліцензовані організатори грального ринку з самого початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну активно допомагають державі.

Так, члени Ukrainian Gambling Council (UGC), профільної асоціації, що об’єднує близько 80% усіх легальних гемблінгових компаній, цьогоріч вже сплатили сотні мільйонів гривень ліцензійний платежів, перерахували десятки мільйонів на підтримку ВСУ, ТрО та гуманітарні рахунки НБУ та Мінсоцполітики.

Проте одночасно з цим активізувалися представники нелегального ринку азартних ігор, які побачили у війні шанс на додаткові шахрайські заробітки.

Саме тоді, коли доходи українців зменшуються, а діяльність правоохоронних органів насамперед спрямована на відбиття ворожої агресії – нелегали намагаються зіграти на негараздах та отримати кримінальні прибутки. Зазвичай для цього використовуються різні рекламні інструменти, переважно в мережі Інтернет.

Розуміючи, що наші правоохоронці не завжди можуть відволікати ресурси для постійного моніторингу PR-діяльності нелегалів, ми в UGC (за підтримки наших юристів) створили гарячу лінію, на яку можуть звертатись громадяни України, представники медіа, рекламних компаній, легальних організаторів азартних ігор для отримання консультації щодо того, якою має бути легальна реклама азартних ігор, або ж для надання скарг стосовно нелегальної реклами.

І ось впродовж місяця роботи гарячої лінії ми побачили, що сформувалася ціла тенденція, коли нелегали використовують матеріали UGC: посилаються на лідерів Асоціації, цитують наші заяви і заяви наших членів та водночас розміщують серед тексту білого ринку посилання на свої нелегальні онлайн-сайти. Там рекламують нелегальні бренди, назви яких іноді дуже схожі на назви легальних.

Так, зокрема, в матеріалі про медіаатаки на представників легального гемблінгу є посилання на статті, де поряд із переліком легальних організаторів ринку (Vbet, Cosmolot, Pokermatch, Favbet) згадуються й нелегали – Superboss, Vavada, Вулкан 777.

Впевнена, що це є своєрідною відповіддю від нелегалів на появу нашої гарячої лінії щодо боротьби з незаконною рекламою. Ми вже направили понад 20 кейсів із нелегальної реклами до держорганів.

Нагадаю, мета нелегалів – не платити за ліцензію, але користувачам послуг подати свою діяльність як легальну, прикриваючись підтримкою асоціації та легальних компаній.

Тож, перед тим, як скористатися послугами грального бізнесу, перевірте, чи є обраний вами бренд легальним. Зробити це можна і за допомогою сайту нашої Асоціації: там також вказані легальні компанії та сфери їхньої легальної діяльності.

Вікторія Закревська
Заступниця голови Ukrainian Gambling Council з комунікаційних питань