Вікторія Закревська: підрахунок втрат – який результат залишать санкції проти Parimatch

21/04/2023

Минув місяць після накладення санкцій РНБО проти компанії Parimatch, тому вже можна підбити деякі підсумки втрат, які неминуче залишає за собою припинення роботи найбільшого гравця на двох або навіть трьох суміжних ринках: гемблінгу, розваг та IT.

Минулого тижня компанія повідомила про неможливість виведення коштів із рахунків гравців, а також скорочення штату. Холдинг повідомив про вимушене припинення співпраці з 1100 співробітниками, які працювали у двох компаніях: Parimatch Україна та GR-8 (колишня Parimatch Tech). На момент розголосу рішення РНБО штат налічував 2000 працівників.

Крім того, обидві компанії посідали перші місця у рейтингах найкращих роботодавців країни: як у сегменті менеджменту, так і у сегменті IT. Через школу Parimatch пройшли тисячі професіоналів у сфері IT, розваг, менеджменту, спорту, платежів, дизайну, реклами та маркетингу тощо. Компанія створила стандарт роботи.

До того ж протягом кількох останніх років, включно з воєнним часом, діяла IT академія GR-8, наблизивши за роки роботи мрії про гідну роботу багатьох фахівців-початківців у сфері IT.

Parimatch Україна та GR-8 були також резидентами Дiя.City – спеціальної правової та податкової зони для IT-компаній в Україні. Зважаючи на опір «низів», якому піддавалася ідея створення такої правової зони, роль Parimatch у її нормалізації та прийнятті переоцінити складно. Вони підтримували будь-яку передову ідею, яка б зробила їхній бізнес кращим і успішнішим, навіть якщо це означало тимчасово взяти на себе більше зобов’язань, зокрема матеріальних. Чи не тому Parimatch завжди були одними з перших із оплати ліцензій?

Але окрім людських та матеріальних втрат на ринку, є ще й структурні.

Для цього варто нагадати, що сама ідея запуску реформи азартних ігор мала у своїй основі два центральні елементи: 1) зменшення соціальних ризиків, пов’язаних із ігровою залежністю; і 2) детінізація цілої сфери економіки, а отже, і зменшення рівня корупції в країні.

З обома завданнями ініціатива Президента впоралася: до бюджету стали надходити мільярди гривень щороку, а легальні організатори на практиці встановили нову передову планку в ідентифікації проблемних гравців та обмеження їх доступу до гри, зокрема шляхом реєстрації у реєстрі лудоманів.

Заплативши за ліцензію найвищу ціну в Європі, кожен із легальних організаторів азартних ігор в Україні доклав усіх зусиль, щоб не мати справ із залежними людьми – як у наземних закладах, так і в мережі Інтернет. Алгоритми системи Parimatch автоматично визначали ризиковану поведінку гравців. Тепер їхні гравці стануть метою нелегалів, які почнуть пропонувати неймовірні умови для гри, а там про безпеку клієнтів не піклуватимуться точно – навпаки, намагатимуться заохочувати програш, щоб отримати якомога більше коштів.

Це лише вершина айсберга серед втрат від блокування роботи флагмана українського гемблінгу. А що ж виграє Україна від виконання рішення щодо санкцій РНБО?

Вікторія Закревська, експерт із реформ гемблінгу