Вікторія Закревська: дослідження доводять, що загроза тотальної лудоманії – міф

11/08/2022

Цього літа виповнилося два роки з моменту ухвалення Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» № 768-IX. Після більш як одинадцяти років існування поза легальним правовим полем гральний бізнес вийшов із підпілля та повернувся на білий ринок.

Це повернення було досить агресивно сприйнято тими, хто за багато років призвичаївся до нелегальних доходів і шахрайських заробітків. І проти легального гемблінгу розпочалася потужна інформаційна кампанія, однією з основних тез якої стало припущення, що після легалізації азартних ігор в Україні стрімко зросте кількість лудоманів.

Цей міф постійно підживлюється нелегалами через різні замовні матеріали, які спираються або на суцільні вигадки, або на опис поодиноких випадків із часів існування лише чорного ринку азартних ігор.

Насправді й іноземні, і вітчизняні дослідження доводять, що рівень поширення ігрової залежності в цивілізованих країнах – наднизький. Насамперед тому, що там:

є легальний ринок азартних ігор;
працюють національні регулятори;
ліцензовані організатори гемблінгу дотримаються принципів відповідальної гри.

Чи не найпоказовішим щодо перебільшення ваги лудоманії як проблеми в суспільному житті є результат чергового щоквартального дослідження, оприлюдненого Gambling Commission (британським національним регулятором). Згідно з ним, рівень проблемності азартних ігор у Великій Британії залишається порівняно стабільним і становить 0,2% тих, хто хоч раз грав в азартні ігри впродовж останніх 12 місяців.

Статистично значущої різниці ані між гендерними, ані між віковими групами дослідження не виявило, оскільки наявні розбіжності вкладаються в інтервал похибки, зумовленої методологією його проведення.

Так, рівень проблемності азартних ігор з-поміж опитаних чоловіків становив 0,3%, а з-поміж жінок – 0,1%. Щодо вікових груп, то найвищім він був з-поміж 16 — 24-річних (0,8%), а найнижчим – з-поміж осіб старше за 65 років (0,1%). В інших вікових категоріях цей показник коливався в межах 0,2 — 0,3%.

Варто зазначити, що попри такі низькі показники проблемності азартних ігор, які щоквартально (тобто кожні три місяці!) підтверджуються новими моніторинговими дослідженнями, Gambling Commission планує запровадити нову методологію для вимірювання рівня поширеності та проблемності азартних ігор через критику того, що в опитуванні, можливо, було завищено індекси азартних гравців, що штучно збільшило оцінюваний рівень шкоди.

Нагадаю, що Всеукраїнська рада гемблінгу (Ukrainian Gambling Council), яка об’єднує понад 80% компаній – ліцензованих організаторів вітчизняного грального бізнесу, упродовж 2021 — 2022 рр. провела вже два дослідження щодо ставлення українців до гемблінгу. Перше – у жовтні 2021 року, а друге – на початку лютого 2022 року.

Обидва опитування показали, що понад 92% українців упродовж останніх 12 місяців не грали в азартні ігри на гроші та не планують грати в майбутньому. І лише 7 — 8% мали такий досвід або бажають його набути. Для порівняння: 42,9% британців брали участь принаймні в одній формі азартних ігор протягом попередніх чотирьох тижнів.

Тобто, українці – нація, яка не грає. Відповідно й проблема лудоманії в нас набагато менша, і жодних передумов, що ця ситуація зміниться, наразі немає.

Вікторія Закревська