Антон Кучухідзе: нелегальні організатори азартних ігор несуть лише загрози

25/08/2022

Протягом 11 років азартні ігри були «заборонені» в Україні. За цей час сформувався потужний нелегальний ринок гемблінгу, який приносив купу неприємностей гравцям, проблеми державі та доходи всім, хто його покривав, але не бюджету. Після легалізації грального бізнесу ситуація почала різко змінюватись й нелегали опинились у дуже невигідному становищі. Сьогодні їхнє існування – це лише питання часу.
Цивілізовані країни відрізняються від нецивілізованих тим, що в перших ключовою опорою державності є верховенство права. Це означає, що будь-яка діяльність, яка відбувається в країні, чітко регламентована законодавством. А також те, що всі, хто ці правила порушує або не хоче виконувати, мають нести юридичну відповідальність за свої дії.

Легалізація грального бізнесу, яка відбулась в Україні в 2020 році, мала на меті створення цивілізованого ринку азартних ігор та боротьбу з нелегальним гемблінгом. Перетворення гемблінгу на легальну розважальну послугу стало основною метою реформи як для держави, так і для компаній, які придбали ліцензії на організацію та проведення азартних ігор.

Так, поруч із нелегальним ринком сформувався легальний, з цивілізованими правилами гри та чіткою відповідальністю за їхнє невиконання. Для того, аби цей ринок сформували дійсно потужні та професійні компанії, а державний бюджет отримав швидкі дивіденди, було встановлено одні з найвищих у світі цін на ліцензії. Також було розроблено та запроваджено принципи відповідальної гри, які гарантують дотримання прав гравців легальними організаторами.

Звичайно, такий стрімкий та активний розвиток легального ринку не міг сподобатись нелегалам, які навіть в умовах війни й далі запускають дискримінаційні інформаційні кампанії проти легальних організаторів. Це, до речі, їх дуже виразно характеризує. Нелегали завжди намагаються добитись власних цілей обманом та маніпуляціями, створити проблеми всім – гравцям, державі, легальним організаторам, виключно заради власної вигоди. Однак це не єдина їхня відмінність від легальних організаторів.

1.Легальні організатори виступають за відповідальну гру. На відміну від нелегалів вони не зацікавлені в поширені лудоманії. У жодному нелегальному залі вам не скажуть, наприклад, що відповідно до закону ви можете самостійно встановити ліміт коштів, який готові витратити на азартну гру.

2.Легальний гемблінг приносить пряму вигоду державі, оскільки легальні організатори платять мільярди грн до державного бюджету. І роблять це навіть в умовах війни. Нелегали приносять лише збитки.

3.Граючи у легальних організаторів, ви отримуєте комплексний сервіс, який забезпечує високу якість вашого грального досвіду. Ви знаєте, що в будь-який момент можете отримати потрібну інформацію в адміністраторів, що ваші гроші в безпеці і вам буде виплачено виграш відповідно до законодавства, що ваші персональні дані захищено. Чи варто нагадувати, що нічого подібного не гарантовано в нелегальних залах?

Я також хотів би нагадати про механізми, які ми створили в Ukrainian Gambling Council для захисту прав гравців та боротьби з нелегалами. Діє гаряча лінія для юридичних консультацій щодо самообмеження або обмеження близьких родичів у грі. Також у нас працює гаряча лінія, звернувшысь на яку, ви можете повідомити про нелегальну рекламу азартних ігор або рекламу нелегальних гральних залів.

Завжди пам’ятайте, якщо ви вже вирішили зіграти в азартну гру, то робіть це тільки на легальних ігрових платформах та в легальних гральних закладах. Лише в такому випадку ваші права як гравця будуть гарантовані, ви зможете забрати свій виграш та насолодитись процесом гри, отримавши якісну послугу, а не головний біль та розчарування.

Антон Кучухідзе, голова Ukrainian Gambling Council, спеціально для «Українські Новини»