Азартні ігри на кредитні гроші – британський досвід

06/10/2022

Розвиток індустрії азартних ігор в Україні після її легалізації позаминулого року не припиняється навіть під час війни. Попри досить несприятливі умови та загрози український гемблінг і далі працює, зберігає робочі місця, допомагає державі та ЗСУ наближати нашу перемогу.

Водночас вітчизняний гральний ринок у своєму розвитку стрімко проходить фактично всі стадії становлення, які вже пережили інші країни, що мають тривалу історію існування легального гемблінгу.

Відповідно світ має перевірені часом відповіді на переважну частину викликів і проблем, які постають як перед ліцензованими організаторами азартних ігор в Україні, так і перед українськими гравцями. І цим досвідом не лише можна, а й потрібно скористатися як нашому національному регулятору, так і бізнесу. Бо немає сенсу кожного разу вигадувати власний велосипед.

Окрім того, варто нагадати, що навіть у стабільних і сильних юрисдикціях в індустрії азартних ігор періодично виникають певні негаразди. Що й не дивно, адже ця сфера не є статичною та незмінною й існує не сама по собі, а є частиною високотехнологічного бізнесу.

Тому, наприклад, навіть у Великій Британії виникають принципові питання для врегулювання окремих ризикованих моментів, хоча ця юрисдикція – одна з найвідповідальніших із погляду створення механізмів захисту гравців.

Так, зараз у Британії на порядку денному – забезпечення реальної заборони використання гравцями кредитних грошей. І хоча заборону на такі дії було введено ще 2020 року, подібна практика спостерігається й досі.

У своєму дослідженні «Little to prevent» британська благодійна організація GamCare доводить: аби попередити/запобігти подібній практиці, наявних запобіжників грі на кредитні кошти бракує.

Фахівці GamCare оприлюднили свої висновки щодо того, що чинна заборона на використання коштів із кредитних карток для ведення азартних ігор не здатна обмежити подібні дії.

На організованому GamCare «Семінарі для ознайомлення», у якому взяли участь представники сектору кредитування, боргової підтримки, служб підтримки азартних ігор, науковці, політики, регулятори та торгові організації, експерти розповіли про основні способи обходу заборони на використання кредитних коштів (через використання офердрафтів, миттєвих беззаставних позик, зняття готівки або ризикованіших кредитних ліній, як-от позики до зарплати та перекази з кредитних карток для азартних ігор) та визначили три основні напрями протидії цьому.

У секторі кредитування потрібні «культурні зміни» з підвищенням кваліфікації персоналу, щоб краще зрозуміти, як шкода від азартних ігор може вплинути на їхніх клієнтів.
Варто запровадити введення часових затримок між заявкою на кредит і схваленням надходження грошей на рахунок, насамперед для короткотермінових швидких беззаставних позик.

Врегулювати (аж до заборони) процес надання позик тим, у кого є ознаки отримання шкоди від азартних ігор, якщо для цього немає вагомих причин. Насамперед ці норми варто впровадити для тих, хто потерпає від ігрової залежності (лудоманії).

У своїй доповіді менеджер GamCare Колін Волш зазначив:

«Легкість доступу до багатьох ліній і форм кредитування в нашому «цілодобовому» світі дала мені й багатьом іншим змогу грати в азартні ігри з позиченими грошима в неконтрольований спосіб… тому, підвищуючи обізнаність кредиторів про ознаки шкідливих азартних ігор, сподіваюся, ми зможемо покращити захист людей, які постраждали від азартних ігор, і дамо трохи часу для перевірки реальності їхніх потреб, а не для жалю та страждань».


Зі свого боку лідер і керівник практики споживчого кредитування фінансового омбудсмена Джон Вайтман наголосив на тому, що компанії мають надавати кредити відповідально й переконатися, що через їхні дії клієнти не опиняються в гіршому становищі. Вайтман також зазначив: якщо клієнт вважає, що кредитор із ним поводився несправедливо, він може звернутися до служби фінансового омбудсмена, і «ми побачимо, чи зможемо допомогти».

Попри те що кредитування в Україні ще не так розвинено, як у Британії, а рівень зацікавленості в грі на гроші досить низький, краще запобігати проблемам, ніж потім боротися з їхніми наслідками. Тому нам варто звертати увагу на те, що роблять колеги з інших країн, й імплементувати успішний досвід боротьби з ризиками у вітчизняне законодавство та повсякденну бізнесову практику.

Вікторія Закревська
Заступниця голови Ukrainian Gambling Council з комунікаційних питань