У казино в центрі Луцька хочуть відсудити понад 50 мільйонів гривень

23/06/2024

Волинська обласна прокуратура подала позов до суду, аби стягнути з товариства «Імперія азарту» 50,6 мільйона гривень. Підприємство розміщувало гральні автомати та заборгувало державі гроші за ліцензії.

Про це йдеться в ухвалі Господарського суду Волинської області від 28 травня 2024 року, написав на сайті Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Костянтин Яворський.

Згідно з позовом прокуратури, зареєстроване у Луцьку підприємство «Імперія азарту» заборгувало сукупно 50,6 мільйона гривень. Йдеться про 47,6 мільйона гривень боргу за ліцензії на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор, а також 1,5 мільйона гривень інфляційних збитків та 1,5 мільйона гривень річних процентів. Гроші намагаються стягнути в дохід держави.

До суду правоохоронці подали також заяву про забезпечення позову. У ній прохали про арешт коштів ТОВ «Імперія азарту», заборону реєстраційних дій щодо підприємства та арешт часток у статутному капіталі власників підприємства – акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Грінвіч», Вардана Татосяна та Юліана Колоса.

Прокуратура доводить, що «Імперія азарту» здійснювала у 2022-2023 роках діяльність, пов’язану з організацією та проведенням азартних ігор, та отримувала за це значні прибутки, проте за користування ліцензіями не платила. За інформацією Головного управління статистики у Волинській області, чистий прибуток підприємства у 2023 році складав 68 мільйонів гривень, а у 2022 році – майже 66 мільйонів гривень.

«Проте, отримуючи прибутки від здійснення господарської діяльності, пов`язаної з організацією та проведенням азартних ігор, відповідач не сплатив до бюджету коштів за ліцензії у сфері діяльності з організації та проведення азартних ігор», – наполягають правоохоронці.

Ухвалою від 27 травня 2024 року Господарський суд Волинської області наклав арешт на грошові кошти «Імперії азарту», які містяться на банківських рахунках та в інших установах у межах ціни позову 50,6 мільйона гривень. Натомість у забороні вчиняти реєстраційні дії та в арешті часток власників підприємства суд відмовив. Підготовче засідання у справі про стягнення коштів призначили на 3 липня 2024 року.

Підприємство «Імперія азарту» створили у січні 2020 року та зареєстрували спочатку у Києві. За даними Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), у 2021 році фірма отримала дві ліцензії на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів. Ліцензії передбачали розміщення грального обладнання у Луцьку, Сумах, Кропивницькому та Миколаєві, а надалі – Харкові, Кривому Розі, Рівному та Тернополі.

У Луцьку підприємство отримало дозвіл на діяльність у самісінькому центрі міста – на вулиці Словацького, 2 (підвальний поверх готелю «Україна»), – за 40 метрів від приміщення Головного управління Національної поліції у Волинській області. Наприкінці 2022 року фірма зверталася до виконкому Луцької міськради щодо встановлення цілодобового режиму роботи залу гральних автоматів WIN за цією адресою та отримала такий дозвіл на рік. З листопада 2023 року за цією адресою юридично зареєстрували і саме ТОВ «Імперія азарту».

Також внески до статутного фонду підприємства по 1,5 мільйона гривень мають Вардан Татосян та Юліан Колос.

Зауважимо, ще торік у серпні КРАІЛ анулювала одну з ліцензій «Імперії азарту» – у зв’язку з несплатою.

Джерело