Регулювання онлайн-беттингу у світі в 2022: гра за правилами

17/11/2022

Для операторів онлайн-беттінг – це один з найперспективніших напрямків у гральній індустрії. Глобальний ринок у 2019-му році досяг позначки $85 мільярдів, і незважаючи на кризу досі повний можливостей для розвитку і зростання. Головне випробування для провайдерів по всьому світу – це відповідність і дотримання стандартів та правил, прийнятих у різних країнах. Як розібратися, які ринки вартують витрачених часу та грошей незважаючи на ризик, а які ні? Світові законодавства сповнені нюансів та тонкощів. У різних держав прийнято різні визначення «гемблінгу» та «ставок», різний рівень толерантності до операторів, які пропонують послуги, не згадані в законах, та різна політика ліцензування та оподаткування. В Slotegrator підготували матеріал, який допоможе вам розплутати цей гордієвий вузол.

Наскільки це є законно?

Кожен онлайн-букмекер знає, що міжнародне право це заплутані нетрі, в яких непросто розібратися. Умови постійно змінюються, змушуючи операторів постійно бути насторожі й стежити за новинами. Тим не менш, у цьому океані є острівці відносної стабільності.

Онлайн-беттинг легальний і регулюється в багатьох країнах, наприклад, у Великій Британії, Австралії, Данії, Франції, на Філіппінах, у Гані або Колумбії. Відмінність полягає в тому, наскільки ця діяльність обмежена. Десь дозволено лише конкретні типи ставок чи ставки на певні види спорту. У якихось країнах ліцензія на онлайн-беттинг прив’язана до наземної, в деяких державах не прив’язана, а на якихось ринках беттинг зовсім не регулюється.

Головні ринки – Великобританія, Австралія та США

У Сполученому Королівстві онлайн-беттинг регулюється та ліцензується. В основному, ставлять на футбол, перегони та собачі біги. Ринок вкрай активний — згідно з опитуваннями, понад 50% гравців ставлять не рідше одного разу на тиждень, а згідно з даними Комісії з азартних ігор Великобританії, валовий гральний дохід (GGY) від онлайн-ставок зріс на 4.3% у період з 2018 по 2019 рік. й рік і досяг £2.1 мільярда.

Слід зазначити, що законодавство у Британії схиляється до посилення обмежувальних заходів. Наприклад, обговорюється часткова або навіть повна заборона на рекламу послуг онлайн-букмекерів.

В Австралії ігри онлайн-казино нелегальні, проте ставки та наземні гральні заклади регулюються на державному рівні. Ліцензії видаються лише на рівні штатів (чи територій), і загалом ринок досить суворо контролюється. Однак все одно, Австралія залишається однією з країн світу, де найбільше грають. На ставки на спорт у країні 2019-го витратили $1.235 мільярда (на 16% більше, ніж у попередньому році), і число тільки зростає від часу початку кризи.

У США азартні ігри суворо регулюються. Існує маса законів та обмежень як на федеральному рівні, так і на рівні штатів. З погляду законодавства, це ковдра юрисдикцій. Лише у двох штатах (Юта та Гаваї) накладено повну заборону на азартні ігри. У решті — дозволені ті чи інші форми гемблінга.

Повертаючись до онлайн-беттингу, у більшості штатів він таки нелегальний, але спостерігається помітний тренд у бік лібералізації законів. Останніми легалізували спортивні ставки Вірджинія та Колорадо.

Операторам варто стежити за деталями – деякі штати узаконили букмекерів у дуже обмеженому вигляді. Наприклад, у Міссісіпі та Північній Кароліні досі під забороною мобільний беттинг, коли як у Теннессі навпаки дозволені лише онлайн-ставки.

Експерти уважно спостерігають за американським ринком, оскільки партійність політики Сполучених Штатів означає, що курс може різко змінитись після виборів. Два роки тому законопроект, що пропонує федеральне регулювання азартних ігор, не було прийнято, але наступного разу процес може піти інакше.

Закон та порядок – букмекерство в Європі

Ще один приклад складного правового ландшафту – це Німеччина. Закони про азартні ігри в цій країні численні і складаються з ухвал як на федеральному, так і на локальному рівні. Більше того, німецька влада постійно доповнює законодавство та вносить зміни.

Беттінг – єдина легальна форма онлайн-гемблінгу в країні, що створює величезний потенціал для операторів. Але іноді й тут виникають ускладнення.

У квітні 2020 року процедура видачі ліцензій була оскаржена в Адміністративному Суді в Дармштадті. Все почалося зі скарги австрійського оператора, який мав намір зайти на німецький ринок. Схожа ситуація вже траплялася у 2016-му році, що на той час призвело до правової невизначеності та де-факто терпимості до певних форм ставок на спорт.

Ситуація, однак, не залишилася невирішеною, як багато хто припускав, до набрання чинності новим Договором про азартні ігри Німеччини. Поки велася робота над цією статтею, 12-го жовтня 2020 року, Адміністративний суд землі Гессен скасував рішення суду нижчої інстанції, і видача ліцензій відновилася. Цей приклад добре ілюструє, наскільки непостійним може виявитися німецьке законодавство, проте тенденція все-таки скоріше до зниження обмежень, і в цілому правова база стає більш ясною та простою.

Багато європейських країн, таких як Швеція та Угорщина, досі обмежують гральний бізнес державною монополією, проте часто постає питання, як ці практики співіснують зі свободою надання послуг та відкриття бізнесу, які гарантує ЄС. При тому, що Союз прямо не засуджує ці практики, більшість рішень Європейського Суду схиляються до лібералізації ринку спортивних ставок.

Останній приклад зсуву у бік відкритих ринків онлайн-беттинг – це Нідерланди. Згідно з повідомленням Голландського комітету з Азартних ігор (Kansspelautoriteit) в країні буде регульований онлайн-ринок. Офіційні особи кажуть, що вже понад 100 кандидатів виявили бажання отримати ліцензію. Чи наслідуватимуть інші європейські країни цей приклад – покаже час.

Складнощі та можливості – африканські країни

Африка є домом для 1.3 мільярда людей та регіоном, що викликає величезний інтерес у операторів онлайн-беттингу. З 54 країн, лише 7 повністю забороняють усі азартні ігри (Мавританія, Гвінея-Бісау, Лівія, Судан, Сомалі, Бурунді та Еритрея).

У деяких країнах, наприклад, у Тунісі та Єгипті, діє виняток із суворих обмежень, що стосується туристів та іноземців. В інших державах, виняток поширюється безпосередньо на ставки на спорт (наприклад, у Нігерії їх визначають як гру, яка потребує майстерності, а отже, не підходить під категорію азартних ігор).

У більшості країн онлайн-аспект ставок не регулюється взагалі, що додає невизначеності компаніям, які ведуть бізнес у регіоні. Безліч платформ працює без будь-яких обмежень, але іноді уряди раптово посилюють заходи щодо гемблінгу. Наприклад, у травні 2019-го Прем’єр-міністр Уганди Матія Касайя закликав зупинити видачу нових гральних ліцензій. Проте жодних згадок про те, що це справді сталося, в офіційних джерелах немає. На даний момент немає підстав вважати, що держава не видає нових ліцензій.

У Кенії подібні непрості стосунки між гральним бізнесом та державою. У липні 2019 року держава зупинила видачу букмекерських ліцензій, проте кілька кенійських законодавців звернулися до президента, щоб її відновити. У липні 2020-го кенійський уряд скасував податок у 20% на ставки, але буквально за лічені дні заявив, що збирається повернути його назад.

Найбільший ринок на континенті, незважаючи на численні правові обмеження, це Південна Африка. Онлайн-сегмент азартних ігор переважно заборонений, але букмекери, що мають наземну ліцензію на рівні провінції, можуть пропонувати свої послуги в мережі. У різних частинах країни різні правила, тому ринок зовсім непростий.

У Нігерії, другого за розміром африканського ринку, схожі складнощі. Безліч юрисдикцій провінційного та федерального рівня стикаються та перетинаються, створюючи складності та ризик подвійного оподаткування та повторних ліцензійних внесків.

І в тій, і в іншій країні обговорюється запровадження об’єднаного закону про азартні ігри, щоб остаточно вирішити всі ці труднощі.

ПАР, Нігерія та Кенія хоч і найпопулярніші, проте, не єдині країни, які залучають операторів онлайн-беттингу. У ринків, що розвиваються, таких як Танзанія і Мозамбік величезний потенціал і значно менше обмежень.

Наприклад, у Танзанії, законодавці внесли поправки до кількох законів і запровадили нову систему регуляцій, що залучило чимало нових інвесторів.

Азія – ходіння по струнці

Не дивно, що Азія – це найбільший ринок азартних ігор – тут мешкає 60% населення планети. Незважаючи на це, саме ставки на спорт тут переважно нелегальні.

У Макао, найбільшої гральної зони в Азії, маса обмежень, що стосуються конкретно букмекерської діяльності – вона суворо регулюється, і ексклюзивні права надавати послуги ставок на футбол і баскетбол, у тому числі онлайн і по телефону, віддані Macau Slot.

У Сінгапурі та Південній Кореї схожа система – гральний бізнес строго обмежений, і практично без винятків – державний.

Найвідкритіший і найпопулярніший ринок спортивних ставок в Азії – це Філіппіни. Ліцензуються лише закордонні оператори онлайн-беттингу. Відсутність місцевої конкуренції створює дуже сприятливі умови та залучає ринку безліч компаній.

У М’янмі ставки на спорт нелегальні, як і більшість азартних ігор, але існують винятки для туристів та іноземців. Розмови про легалізацію велися на найвищому рівні ще у 18-му та 19-му роках, так що є підстави припускати, що так що є підстави припускати, що обмеження в майбутньому ослабнуть.

Безмежний потенціал – Латинська Америка

Після того як Колумбія почала регулювати азартні ігри в 2016-му, і почався стрімкий розвиток грального ринку, інші країни наслідували приклад і почали знімати обмеження.

В Аргентині онлайн-беттинг легальний у кількох провінціях, хоч і загалом правова база досить роздроблена.

Бразилія, котра довго була на прицілі у міжнародних операторів як потенційний перспективний ринок, нещодавно почала робити кроки до легалізації. Бразильський президент підписав указ про приватизацію послуг ставок на спорт.

З населенням у 210 мільярдів та відомою народною любов’ю до спорту, Бразилія обіцяє бути вкрай привабливим ринком для операторів онлайн-беттингу.

Один із найбільших та активних ринків у регіоні – Мексика. Сектор онлайн-беттингу обіцяє вирости ще сильніше, оскільки наземні букмекери значно постраждали від кризи. Правова база країни досить ясна і зрозуміла.

Серед регіонів, що викликають невизначеність – Коста-Ріка. Ринок слабо регулюється, й не рухається ні в бік посилення правил, ні у бік підтримки грального бізнесу. Коли для наземної частини ринку є маса правил і обмежень, онлайн-сектор не обмежений взагалі ніяк. Чи приверне онлайн-беттинг більше уваги держави – невідомо.

Ліцензування

Варто зазначити, що законодавство не завжди змінюється на гірше: після того як в Україні зняли повну заборону на азартні ігри – це один із найперспективніших ринків для операторів платформ онлайн-беттингу.

Коли так відкриваються нові ринки, маса операторів має можливість розширитися, але для цього необхідно отримати ліцензію в цій країні. У дуже рідкісних випадках держави визнають ліцензії, видані іноземними інстанціями (як, наприклад, Великобританія раніше визнавала ліцензію Гібралтару). Але навіть коли це відбувається, це вкрай ризиковано, адже закони можуть змінюватись будь-якої миті.

Відсутність місцевої ліцензії не завжди означає, що оператори не можуть приймати гравців з інших регіонів, але, як мінімум, не дає вести маркетингові компанії і прямо пропонувати послуги в країні. Отже, онлайн-букмекери опиняються в непростих, з правової точки зору, ситуаціях. Наприклад, оператор Кюрасао, який має ліцензію, не порушує закон, приймаючи гравців з Великобританії, поки не почне працювати виключно на цю аудиторію.

Незважаючи на те, що отримання ліцензій та вступ на нові ринки це непросто, багато операторів рухаються у цьому напрямі, щоб розширити свою аудиторію. Наприклад, австралійські компанії відразу ж розгорнули рекламні кампанії націлені на американський ринок, як тільки 2018-го в США почався процес легалізації.

Також це стосується компаній, які працювали у країні неофіційно. Щоразу, коли заборона на азартні ігри знімається, безліч операторів докладає зусиль, щоб легалізувати свій бізнес.

Дотримуючись належних правових процедур і уважно дотримуючись вимог, оператори онлайн-беттингу можуть перерости кордони і розширитися сильніше, ніж дозволив би лише один регіон. Але розібратися, чи варто той чи інший ринок ризику довгострокових інвестицій непросто. Необхідно вникнути у найдрібніші деталі законів та зрозуміти тонкощі місцевої політики.

Джерело