Мундіаль як синергія спорту та букмекерства

02/12/2022

Цьогорічний 22-й чемпіонат світу з футболу, фінальна частина якого проходить із 20 листопада до 18 грудня в Катарі, уже встиг стати сенсацією й навіть не один раз.

Право проведення мундіалю Катар виборов уже в далекому 2010 році в протистоянні з Австралією, Японією, Південною Кореєю та США. Уперше в історії чемпіонат світу з футболу проводиться не влітку, а взимку. Це пов’язано з погодними умовами в країні-господарці, де температура повітря в червні – липні сягає позначки 40 і вище градусів за Цельсієм.

Господарі турніру, який уперше у своїй історії відбувається на Близькому Сході, витратили на підготовку до нього фантастичну суму – $200 — 220 млрд. Переважну частину цих коштів було спрямовано на побудову спортивної, туристичної та інженерно-транспортної інфраструктури. Пріоритет надавався саме туризму та транспорту, а на спортивні споруди пішла не більш як третина коштів.

Нагадаю, що орієнтовний прибуток саме від турніру влада Катара оцінила лише у $20 млрд. Тож переважну частину коштів було вкладено в майбутнє туристично-розважальної галузі, і мундіаль став лише приводом для такого масштабного фінансування.

Спортивні сенсації мундіалю не забарилися. Програш збірної Аргентини у відбірковій групі D збірній Саудівській Аравії не передбачали ані експерти з футболу, ані фахівці з беттінгу. І хоча увага всіх лідерів світової букмекерської діяльності прикута до цієї найзначущої події у світі спорту й над розрахунками балансу ставок працюють найкращі фахівці, такий результат спрогнозувати не зміг ніхто.

Зауважу, що чемпіонат світу з футболу вважається найбільш рейтинговим заходом із погляду зацікавленості його проведенням із боку жителів усіх країн світу. Так, гемблінгова група Flutter Entertainment ще до початку мундіалю визначила цей спортивний захід як найбільший у цьому році.

За даними Flutter Entertainment, суми ставок на матчі лише у Великій Британії можуть сягнути 300 млн фунтів стерлінгів. Під час попереднього мундіалю, який проходив у 2018 році в росії, за оцінками FIFA, ставки було зроблено на 136 млрд євро ($141 млрд). Але у Flutter Entertainment очікують, що цьогорічний обсяг ставок перевершить цей рівень.

За прогнозами American Gaming Association (AGA), у США протягом чемпіонату ставки зроблять 20,5 млн американців, а суми ставок на матчі лише в Штатах можуть сягнути $1,8 млрд. Розважатися й перевіряти свою вдачу та аналітичні здібності американці збираються переважно онлайн або разом із друзями в офлайн-закладах.

Так, 9,8 млн гравців планують зробити ставку онлайн, а 6 млн збираються зробити випадкову ставку разом із другом. Ще 4,7 млн завітають до букмекерських контор, розташованих у казино, і лише 4,1 млн планують зробити ставку в окремій букмекерській конторі.

Під час опитування, проведеного AGA, також з’ясувалося, що для 78% гравців важливо робити ставки на законних підставах. Коментуючи отримані результати дослідження, старший віцепрезидент AGA Кейсі Кларк заявив: «Оскільки це перший чемпіонат світу із широкою доступністю легальних ставок на спорт, безумовно, це стане найпопулярнішою футбольною подією в США».

Підготовка та проведення мундіалю вчергове довели той факт, що азартні ігри зараз сприймаються як частина всесвітньої індустрії розваг, де навіть ставки на спорт – це додаткова можливість провести час із друзями, спостерігаючи за грою у футбол.

Вікторія Закревська
Заступниця голови Ukrainian Gambling Council з комунікаційних питань