Заблокували рахунки та паралізували діяльність — кейс Cosmolot

01/04/2024

За останні місяці стало відомо про кілька випадків дій правоохоронців, які підприємці розцінюють як прояви тиску на них. Серед методів — обшуки, арешти бізнесменів та рахунків компаній, звинувачення у держзраді. Претензії силовиків виникли і до гемблінгового оператора Cosmolot, якого Бюро економічної безпеки (БЕБ) звинуватило у несплаті податків. А потім компанії заблокували рахунки, чим паралізували її діяльність. В такому стані компанія знаходиться два місяці та веде юридичну боротьбу із системою.

Арешт рахунків паралізував діяльність Cosmolot

Внаслідок блокування рахунків гемблінговий оператор Cosmolot не може вести операційну діяльність. Співробітники перебувають у неоплачуваній відпустці, повідомила керівниця департаменту комунікацій компанії Олена Бабикіна. За її словами, постанова слідчого, прокурора та ухвала суду про арешт рахунків були організовані всього за один день 1 лютого.

Це позначилося не тільки на діяльності компанії, а й на можливості Cosmolot сплачувати податки.

«Компанія Cosmolot мала сплатити понад 1 млрд грн податків за четвертий квартал 2023 року до 11 березня 2024 року, — прокоментувала Бабикіна. — Відрахування податків компанія почала з гривневих рахунків і щодня сплачувала по 100 млн грн. Проте гривні не вистачило для виплати всієї суми. Ситуацію могли б врятувати залишки на валютних рахунках, але банки відмовляють конвертувати валюту для сплати податку через арешт рахунків правоохоронцями. Якщо компанія не сплатить податки за звітний період, силові структури цим скористаються і виправдають свої протиправні дії стосовно компанії».

В БЕБ заявили 5 лютого, що заарештували 700 млн грн на рахунках Cosmolot. Компанію звинувачують у несплаті податків на суму 1,2 млрд грн. За даними слідства, група осіб, зокрема співробітники компанії, організовували неліцензійні азартні ігри в інтернет.

Наступного дня в офіційній заяві Cosmolot спростував обвинувачення. Компанія також запевнила, що за 2023 рік компанія принесла бюджету понад 2,4 млрд грн, що становить порядка 25% від надходжень гральної галузі.

Після арешту рахунків Cosmolot подав апеляційну скаргу. В компанії наголошують, що за законом вона мала бути розглянута протягом трьох днів, але цього досі не сталося.

З чого почалася історія з Cosmolot

В компанії розповідають, що перші претензії правоохоронців виникли в травні 2023 року. Співробітники БЕБ відкрили провадження про нібито створення нелегальних площадок для проведення азартних ігор в інтернеті.

Cosmolot спростував ці звинувачення та подав запити на проведення експертизи вказаних майданчиків. В компанії кажуть, що ці запити досі залишаються не розглянутими.

Другий етап історії розпочався восени. 27 жовтня 2023 року працівники БЕБ провели обшуки в офісі компанії, квартирах головного бухгалтера та директора. В результаті обшуків правоохоронці вилучили деякі документи та мобільні телефони. Головний інвестор компанії Арнульф Дамерау відкинув всі звинувачення. На офіційній сторінці Cosmolot у Facebook обшуки назвали тиском на бізнес.

На початку 2024 року співробітники компанії також поскаржилися на спробу звинуватити їх у зв’язках з росією, на «телефонний тероризм», спам-атаки та залякування: невідомі телефонували партнерам компанії та їхнім родичам.

«Компанія зазнала серйозних репутаційних збитків і зараз веде боротьбу проти незаконних звинувачень у правовому полі, шляхом судового процесу, — резюмує Бабикіна. — Інформаційний простір свідчить про те, що велика кількість українських компаній стикається з тиском, що ставить під загрозу не тільки інвестиційний клімат в країні, а й економіку країни в цілому».

Джерело