Вітчизняний гемблінг не повинен мати зв’язки з країнами-агресорами

19/08/2022

З початку військової агресії з лютого 2022 року багато міжнародних компаній розпочали процес виходу з російського ринку, якій, переважно, завершився у березні-квітні поточного року. Окрім виходу міжнародних організаторів гемблінгу, деякі компанії обрали шлях ігнорування російського ринку азартних ігор.

На початку серпня Національний регулятор (Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей – КРАІЛ) виступив із заявою про необхідность неухильного дотримання положень чинного законодавства України, недопустимості будь-яких звʼязків організаторів азартних ігор з державами, що здійснюють збройну агресію проти України, а також недопустимості проведення будь-якої діяльності на їх територіях та/або на тимчасово окупованих територіях.

Варто зазначити, що станом на сьогодні, більша частина легальних вітчизняних організаторів азартних ігор:

продовжують працювати (переважно в режимі онлайн) на території всієї країни;
беруть активну участь в інформаційній кампанії, орієнтованій на інформування світу про війну росії проти Україні;
сплачують податки та ліцензійні збори;
зупинили співпрацю з російськими операторами та постачальниками програмного забезпечення для гемблінгу;
розширили колекції ігор новинками, тематика яких присвячена ситуації в Україні;
допомагають українській армії, силам територіальної оборони та тимчасово переміщеним особам;
співпрацюють із міжнародними операторами, кооперуючись з ними у наданні благодійної допомоги.
Водночас, представники вітчизняного бізнесі (і не лише вони, іноземного – також) мають пам’ятати: будь-яка діяльність на території країни-агресора, і як наслідок сплата податків до їхніх бюджетів сприятимуть фінансуванню військових злочинів і терористичних актів проти мирного населення України.

Зі свого боку, КРАІЛ завжди відкрита до співпраці із інвесторами, які в цей буремний час зацікавились питанням вкладання коштів в розвиток українського гемблінгу. Так, 9 серпня 2022 року Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей та ДП «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (UkraineInvest) уклали Меморандум про взаємодію і співпрацю. Це дозволить консолідувати зусилля зі створення сприятливих організаційних і економічних умов для залучення інвестицій у сфері організації та проведення азартних ігор. Зокрема, співпраця між установами передбачатиме проведення робочих зустрічей, надання консультацій з питань залучення інвестицій, організацію та проведення спільних заходів (зустрічей, круглих столів, відеоконференцій) тощо.

Вітчизняний гемблінг не повинен мати зв’язків із країнами-агресорами, але він завжди відкритий для співпраці з міжнародними компаніями.

Олександр Мазур