Антон Кучухідзе: міжнародний напрямок українського грального бізнесу посилюється завдяки КРАІЛ

16/08/2022

Розвивати окремі сектори економіки в умовах війни – це складний виклик. Просування їхнього міжнародного виміру за таких обставин здається ще більш нездійсненним завданням. Однак у разі правильного підходу регулятора до взаємодії з бізнесом навіть у складних умовах війни можна досягати певних позитивних результатів. Саме такий приклад сьогодні демонструє Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ).

З самого початку війни росії проти України Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей неодноразово демонструвала підтримку українського легального гемблінгу. Різке засудження війни та заклики до тотального бойкоту російського ринку, зокрема й у сфері гемблінгу, – це те, що характеризувало позицію КРАІЛ від першого дня війни.

Окрім офіційних заяв, Комісія також виступала й далі виступає з різними ініціативами, спрямованими на полегшення наслідків війни для бізнесу та збереження індустрії легального гемблінгу в Україні. Така позиція регулятора дає змогу легальним організаторам азартних ігор не тільки адаптувати свої бізнес-процеси до складних воєнних умов, але й мати можливість для надання фінансової та волонтерської допомоги державі в протистоянні агресору.

Міжнародний вимір роботи, спрямований на підтримку внутрішнього ринку легальних азартних ігор, також не залишається поза увагою КРАІЛ. Так, минулого тижня КРАІЛ підписала Меморандум про співпрацю з державним підприємством UkraineIvest, яке працює над залученням іноземних інвестицій в українську економіку. Мета підписання Меморандуму – налагодження співпраці між цими державними інституціями для збільшення інвестицій в український сектор легального гемблінгу.

Також на початку липня КРАІЛ стала членом міжнародної асоціації регуляторів азартних ігор (IAGR). Ця організація є незалежним міжнародним об’єднанням 69-ти регуляторів азартних ігор та виступає платформою для комунікації з питань формування та вдосконалення легального гемблінгу в різних країнах.

Отримання членства в IAGR є важливим кроком як для самого регулятора, так і для всієї індустрії азартних ігор в Україні.

По-перше, приєднання КРАІЛ до асоціації є своєрідним глобальним визнанням, що реформа відбулась успішно і легальний ринок азартних ігор сформувався в Україні. Показовим є й те, що приєднання КРАІЛ відбулось без сплати членського внеску, що також є виразом підтримки та солідарності з Україною з боку міжнародного гемблінгового співтовариства в нелегкі воєнні часи.

По-друге, IAGR є найбільшою та найефективнішою платформою для обміну досвідом між регуляторами. Тепер фахівці Комісії матимуть доступ до заходів організації та найкращих міжнародних практик, які продемонстрували свою ефективність в інших країнах, а отже, можуть бути адаптовані й до українського контексту.

По-третє, членство КРАІЛ в IAGR є важливим інструментом для популяризації легального українського гемблінгу в світі та інформування про його переваги, а отже, й для залучення інвестицій.

Наразі ми чітко бачимо, що, попри масу викликів, вся поточна діяльність КРАІЛ спрямована насамперед на допомогу легальним регуляторам всередині країни та підтримку іміджу українського гемблінгу на міжнародній арені. Все це закладає потужний фундамент для повоєнного відновлення ринку, який обов’язково розпочнеться вже найближчим часом.

Антон Кучухідзе, голова Ukrainian Gambling Council, спеціально для «Українські Новини»