Вікторія Закревська: Як два роки війни змінили український гемблінг

01/02/2024

Повномасштабна війна, яку росія розпочала проти України два роки тому, 24 лютого 2022 року, суттєво змінила структуру легального ринку азартних ігор. Найбільших втрат зазнав офлайн-сегмент, насамперед через фізичне руйнування будівель, спричинене ракетно-бомбовими влучаннями та ударними БПЛА. Так сталось, що велика частина наземного сегменту була розташована в східних та південних регіонах України, території яких стали місцем проведення бойових дій.

Проте вітчизняний гемблінг зміг достатньо оперативно адаптуватися до нових умов роботи, зосередитись на розвитку онлайн-сегменту і продемонстрував суттєве зростання в 2023 році. Так, від сплати за ліцензії у сфері організації та проведення азартних ігор у 2023 році до держбюджету надійшло 1,969 млрд грн ($52,367 млн). Загалом за 2023 рік гральний бізнес сплатив 10,4 млрд грн ($276,596 млн) податків.

Безумовно, якби не війна, то ці показники були б набагато кращими. Суттєве зниження внутрішньо-українських туристичних потоків та майже повне зникнення зовнішніх, постійна фізична загроза об’єктам інфраструктури, в яких розташовані гральні заклади, зупинка роботи під час повітряних тривог, наявність комендантської години, яка суттєво впливає на час та тривалість роботи казино, залів гральних автоматів, тощо – все це не дозволяє повноцінно відновити роботу офлайн-сегменту гемблінгу і зменшує результати економічної діяльності галузі.

Однак це не стало на заваді волонтерської та благодійної діяльності легальних організаторів ринку азартних ігор. Ukrainian Gamling Counсil як найбільша Асоціація легальних організаторів грального бізнесу використовує всі доступні механізми для допомоги державі в протидії російському агресору. Це проявляється як у допомозі ЗСУ, так і в реалізації гуманітарних проєктів. Зокрема, усі компанії-члени UGC є засновниками чи співзасновниками благодійних фондів. З початку повномасштабного вторгнення сумарна допомога ЗСУ та українцям за сприяння Favbet Foundation вже становить понад 210 млн грн ($5,585 млн), Slots City Foundation –понад 150 млн грн ($4 млн), Pin-Up Foundation – 52 млн грн ($1,38 млн), допомога компанії Cosmolot – понад 130 млн грн ($3,46 млн). Благодійний фонд WeCareFund від Vbet Україна допомагає у вирішенні гуманітарних проблем населення, на благодійність було акумульовано понад 19 млн грн ($0,5 млн). Також, потрібно згадати колишніх ліцензіатів, той же Parimatch активно допомагав, поки не припинив діяльність через сумнівні санкції. Тому, загальна сума допомоги ліцензіатів на сьогодні становить майже вдвічі більше 1 млрд 128 млн грн (майже $30 млн).

Незважаючи на війну, український гемблінг досяг неабияких успіхів у розвитку. І про це варто постійно нагадувати світу, використовуючи можливості міжнародних професійних форумів. Зокрема, 6-8 лютого 2024 року в Лондоні відбудеться визначна подія для всесвітньої гемблінгової індустрії – ICE 2024. Цього року на теренах ExCeL London збереться понад 45 000 першопрохідців у гральній індустрії, серед яких український ринок представлятиме Ukrainian Gamling Counsil.

ICE 2024 – це найвпливовіший всесвітній діловий та освітній захід у галузі азартних ігор у світі. Тож, його учасники мають дізнатись про те, які можливості відкриються для гемблінгу після перемоги України та поразки росії.

На регіональному ринку легальних азартних ігор знадобиться новий лідер. З огляду на те, що російський ринок став токсичним, центром гемблінгу в офлайн-сегменті у Центральній та Східній Європі після війни стане Україна. В онлайні також величезні перспективи – навіть зараз серед ліцензіатів є іноземні компанії, наприклад, BetConstruct.

Зважаючи на той факт, що навіть в умовах війни український ринок азартних ігор демонструє зростання, він є інвестиційно привабливим та цікавим для великого міжнародного бізнесу, що ретельно вивчає умови вкладення коштів та перспективи подальшого заробітку на цьому. Ринок азартних ігор завжди вирізнявсь дуже раціональним підходом щодо інвестування в нові перспективні регіони. В Європі таким регіоном буде післявоєнна Україна.

Вікторія ЗАКРЕВСЬКА, заступниця голови Ukrainian Gambling Council із комунікаційних питань